HS کد چیست

در هر کشور بسته به سیاست های مالیاتی، بودجه بندی ها، اقتصاد کشور و قیمت گذاری ها، دولت ها یک سیستم را طراحی می کنند. عملکرد این سیستم کنترل، شناسایی و طبقه بندی محصولات بر اساس استاندارد های حاکم در کشور است.

به این سیستم HS: Harmonized System Code ( کد بین المللی کالا ) می گویند که در آن آمار گمرک، فعالیت های اقتصادی خارجی و اقدامات تعرفه ای و غیر تعرفه ای مقررات تجارت بین المللی، قرار دارد. این کد می تواند گویای استاندارد کالا برای مکاتبات و مبادلات تجاری باشد.

به بیانی دیگر در بازرگانی بین المللی و تجارت جهانی، تمامی کالا های تجاری بر اساس یک استاندارد هماهنگ و جهانی دسته بندی شده اند. در ایران این دسته بندی ها همه ساله در کتاب مقررات صادرات و واردات ایران منتشر می شوند. کالا ها در 21 قسمت و 98 فصل و به صورت دو رقمی تا هشت رقمی کد گذاری شده و در دسترس عموم قرار می گیرند.
کالا ها دارای شماره تعرفه 8 رقمی استاندارد هستند که در تمامی ارگان ها و سازمان ها ( سازمان امور مالیاتی، وزارت صنعت معدن و تجارت، سازمان توسعه جهانی و ...) مورد استفاده قرار می گیرند. این کد گویای مشخصات کالا ها است.

این سیستم در ابتدا در ژانویه سال 2010 میلادی توسط اتحادیه گمرکی روسیه، بلاروس و قزاقستان (CU) به اجرا در آمد. در حال حاضر نیز مقامات گمرکی RF از نظام هماهنگ اتحادیه گمرکی HS CU به جای HS RF استفاده می کنند.

HS Code بر اساس سیستم هماهنگ توصیف و برنامه نویسی از سازمان تجارت جهانی WTO به اجرا در آمده است. در این سیستم یا سامانه تمامی کالا ها دارای یک کد 8 رقمی یا 10 رقمی هستند. 4 یا 6 رقم ابتدایی این کد ها بین تمامی کشور های عضو مشترک است و ارقام بعدی بر اساس فضای طبقه بندی کالا های هر کشور متفاوت می باشد.
HS کد مشخص کننده جزئیات و ویژگی ها کالا است. خریداران و فروشندگان برای معاملات بین المللی خود باید از HS Code استفاده کنند. کد هر کالا در فاکتور های فروش ثبت می شود.
هر صادر کنند و فروشنده کالا باید کد گمرکی را برای محصول خود تعریف کند. رد صورتی کد HS هر کالا اشتباه درج شود مشمول قوانین و مقررات گمرکی می گردد. درج اشتباه HS کد معنای نقض قوانین و مقررات گمرک کشور است که منجر به مجازات اداری می شود. این مجازات شامل 50 تا 200 درصد از ارزش گمرکی کالا است.

دسته بندی و طبقه بندی کالا ها بر اساس HS کد، بر مبنای دسته هایی از کالا با خصوصیات و مشخصات مشابه است. این نوع دسته بندی جهت سهولت انجام تجارت بین المللی می باشد. همچنین برای تشریفات بازرگانی، اتخاذ تصمیم برای انعقاد قرارداد های تجاری و بررسی آمار تجارت جهانی این کد بسیار کارآمد بوده است.
طبقه بندی کالا بر اساس HS Code بر اساس حروف الفبا، تکنولوژی ساخت، مواد تشکیل دهنده کالا و مصارف محصولات می باشد.

فهرستی که بر اساس کد های HS و طبقه بندی کالا ها تهیه شده است، مذاکرات و تنظیم قرارداد های دو طرف معامله را ساده و قابل اجرا می کند. این فهرست همه ساله به دلیل افزودن کالا های جدید در حال تغییر است.
سیستم طبقه بندی شورای همکاری گمرکی CCCN: شورای همکاری های گمرکی در دسامبر سال 1950 میلادی در بروکسل با شرکت 14 کشور از جمله ایران تشکیل شد. وظیفه این شورا، تهیه و تنظیم طرح قرارداد ها، تفسیر طبقه بندی کالا ها، تعیین اصلاحات و مفاهیم گمرکی، طریقه رسیدگی به ارزش کالا ها در گمرک ها، رفع اختلافات بین گمرکات و ... می باشد. در سال 1959 این شورا، سیستم طبقه بندی کالا را با نام سیستم طبقه بندی بروکسل با علامت اختصاری BTN در جامعه بازرگانی بین المللی مطرح و به اجرا در آورد. CCCN دارای ۲۱ قسمت تعریف شده و ۱۰۱۱ شماره اصلی و ۱۰۸۳ شماره فرعی می باشد.

 

 

 

با خیال راحت انجام کارهای گمرکی و ترخیص کالاهای خود را به ما بسپارید.
همکاران ما با تجربه و ارتباط مناسب انجام کلیه امور گمرکی شما را به عهده میگیرند. 

برای دریافت راهنمایی و مشاوره با بخش فروش شرکت تماس حاصل نمایید
021-26212324-25
021-26212365-68
076-33758000
076-33759000