پنجره واحد تجارت فرامرزی چیست

بانک جهانی وظایف مختلفی بر عهده دارد که اغلب آنها مربوط به بررسی وضعیت کسب و کار در کشور های مختلف می باشد. این نهاد برای بررسی فضای کسب و کار در کشور های مختلف 10 شاخصه مختلف را اندازه گیری می کند، که یکی از آنها تجارت فرامرزی می باشد.

نتیجه این بررسی، یک جدول رده بندی است. ترتیب قرار گیری وضعیت کسب و کار کشور ها در این جدول از سیر صعودی به نزولی می باشد، هر چه کشوری رده بندی پایین تری داشته باشد، نشان دهنده وضعیت نا مطلوب کسب و کار در آن کشور است.

وقتی نسبت سرمایه به تولید افزایش می یابد و همچنین هزینه های معامله های اقتصادی بالا می رود، سیستم اداری کارایی خود را از دست می دهد که در نتیجه وضعیت کسب و کار در آن کشور نا مطلوب می شود. تجارت فرامرزی نقش به سزایی در بهبود وضعیت کسب و کار در هر کشور دارد.
آیا می دانید این شاخصه مهم در ایران چه وضعیتی دارد؟ آیا فضای کسب و کار در ایران مطلوب است؟ برای رسیدن به پاسخ این قبیل سوالات با شرکت ترخیص کالا فرا تجارت هخامنش همراه باشید.

محیط کسب و کار در ایران

در سال 2014 میلادی، بانک جهانی گزارشی را جهت بررسی محیط کسب و کار در 189 کشور منتشر نمود. در این گزارش، کشور ایران رده 154 داشت. متاسفانه این رتبه بندی نشان دهنده وضعیت نامطلوب کسب و کار در ایران می باشد. اما شاخص تجارت فرامرزی چگونه محاسبه می شود؟ به عنوان مثال در سال 2014 برای تهیه گزارش کسب و کار در ایران، بانک جهانی هزینه بر حسب دلار و همچنین زمان صادرات و واردات یک کانتینر 20 فوتی از یک محصول بخصوص را از بندر شهید رجایی به تهران و بالعکس محاسبه نمودند.
با محاسبه چگونه شاخصه تجارت فرامرزی مشخص می شود؟ صادرات و واردات کالا هر کدام مراحل مختلفی دارند، طی مراحل ثبت سفارش، تشریفات گمرکی، ترخیص کالا و حمل و نقل برای تمامی کالا های وارداتی و صادراتی لازم است. تمامی این مراحل مستلزم زمان، هزینه و اسنادی است که برای محاسبه شاخص تجارت فرامرزی به آنها نیاز می باشد.
ارتقاء تجارت فرامرزی سبب بهبود محیط کسب و کار در یک کشور می باشد. بر اساس اعلام سازمان جهانی گمرک و اتحادیه اروپا و همچنین استناد بر تجارب کشور های موفق در کسب و کار، با کاهش هزینه صادرات و واردات در یک کشور می توان، تجارت فرامرزی آن را ارتقا داد.

پنجره واحد تجارت فرامرزی

بهترین و مهمترین راه برای کاهش هزینه و زمان صادرات و واردات یک کشور، ایجاد پنجره واحد تجارت فرامرزی می باشد. با ایجاد این پنجره واحد می توان تا حد زیادی شاخصه تجارت فرامرزی را ارتقا داد.
پنجره واحد تجارت فرامرزی
" پنجره واحد عبارت‌ است از تسهیلاتی که به مشتریان، سرمایه‌ گذاران و شرکت‌ ها این امکان را می‌ دهد که اطلاعات لازم را در قالب ‌های استاندارد به یک واحد ارائه کنند و تمامی مجوز ها و موارد قانونی مرتبط با فعالیت خودشان را در همان نقطه دریافت کنند"
این تعریفی می باشد که سازمان ملل متحد آن را برای پنجره واحد تجارت فرامرزی ارائه نموده است. این پنجره در راستای صرفه جویی در وقت و هزینه تجار و بازرگانان برای امور صادرات و واردات و همچنین ارتقاء تجارت فرامرزی به وجود آمده است. مزایای پنجره واحد تجارت فرامرزی به عبارت زیر است:


• کاهش زمان طی مراحل و تشریفات صادرات و واردات
• کاهش هزینه های تجاری در صادرات و واردات
• حذف برخی تشریفات اداری و در نتیجه تسهیل تجارت
• بهبود رتبه تجارت فرامرزی
• آسان شدن فعالیت های تجاری
• ترخیص آسان و سریع کالا از گمرک
• افزایش امنیت صادرات و واردات
• کاهش فساد و پولشویی در امور صادرات و واردات
• ایجاد یک سیستم یکپارچه در تجارت کشور ها
• افزایش کارایی و بهره وری سیستم اداری
• دسترسی آسان به اطلاعات
• افزایش حجم ترانزیت کشور
• ارتقا سیستم حمل و نقل و ترانزیت کالا
• شفافیت اطلاعات
• حذف انحصار اطلاعات

راه اندازی پنجره واحد تجارت فرامرزی

برای راه اندازی پنجره واحد، مرکز توسعه و تسهیل کسب و کار الکترونیکی سازمان ملل متحد، راهنمایی را با عنوان "توصیه 33" منتشر نموده است. بر اساس این راهنمایی از سه طریق می توان پنجره واحد تجارت فرامرزی را راه اندازی نمود.

روش مرجع واحد single authority
روش سیستم اتوماتیک واحد single automated system
روش سیستم اتوماتیک تبادل اطلاعات transaction system automated information

پنجره واحد تجارت فرامرزی در ایران

در راستای ارائه این پنجره واحد در تمامی کشور ها، گمرک ایران نیز موظف به استفاده از فناوری های جدید برای انجام امور تجارت فرامرزی است. بر همین اساس در سال 1390 قانون "بهبود فضای مستر کسب و کار" تصویب شد. در سال 1393 EQL پنجره تجارت فرامرزی ایران توسط مرکز توسعه و تجارت الکترونیکی راه اندازی شد.
با راه اندازی این پنجره در کشور، وزارت صنعت و معدن و تجارت با کمک دیگر سازمان های مربوطه، در مدت 6 ماه تمامی امور مربوط به تجارت فرامرزی را به شکل الکترونیکی تبدیل کردند. تمامی امور مربوط به صادرات و واردات کالا، انواع ثبت سفارش گواهی مبدا، اخذ مجوز های لازم، کسب پروانه گمرک و از این قبیل امور امروزه به صورت الکترونیکی می باشند. به این ترتیب مراجعه به صورت فیزیکی حذف و به صورت آنلاین انجام می شود. امکانات موجود در پنجره تجارت فرامرزی در ایران به شرح زیر می باشد:

دسترسی به بزرگترین بانک اطلاعات تجارت فرامرزی
الکترونیکی شدن بار نامه
الکترونیکی شدن نظارت ها در گمرک
دسترسی به کیف پول الکترونیکی
مانیتورینگ کالا های ترانزیتی
راه‌اندازی سامانه پیشخوان خدمات الکترونیکی
تبادل الکترونیکی اطلاعات بین گمرک و سازمان بنادر کشور
پروژه درب خروج هوشمند
امکان اخذ گواهی بازرسی از طریق سامانه جامع امور گمرکی

 

 

 

با خیال راحت انجام کارهای گمرکی و ترخیص کالاهای خود را به ما بسپارید.
همکاران ما با تجربه و ارتباط مناسب انجام کلیه امور گمرکی شما را به عهده میگیرند. 

برای دریافت راهنمایی و مشاوره با بخش فروش شرکت تماس حاصل نمایید
021-26212324-25
021-26212365-68
076-33758000
076-33759000