تعیین تعرفه و ارزش گمرکی

همانطور که می دانید برای واردات کالا به داخل کشور وجوهی در گمرک ایران باید از تجار و بازرگانان دریافت شود. وجوه دریافتی گمرک از کالا های وارداتی به چند دسته تقسیم می گردد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.

حقوق گمرکی و تعرفه گمرکی

یکی از موارد مهم در واردات کالا و ترخیص کالا، تعیین تعرفه و ارزش گمرکی می باشد. در صورتی که اظهار تعرفه صحیح نباشد، امکان بروز خسارات مالی به وارد کننده کالا وجود دارد.

برای واردات کالا به داخل کشور و ترخیص آنها از گمرک باید حقوق و عوارضی پرداخت شود این وجوه نوعی مالیات غیر مستقیم هستند. علاوه بر این مالیات غیر مستقیم هزینه های دیگری نیز باید برای انجام خدمات گمرکی پرداخت شود که این خدمات شامل تخلیه، بارگیری، انبارداری، استاندارد و ... هستند.

حقوق و عوارض واردات کالا توسط گمرک وصول می گردد. اما هزینه های خدمات توسط شرکت ها و سازمان های ارائه دهنده خدمات در گمرک وصول می شود. مانند سازمان بنادر کشور، سازمان ملی استاندارد و ...

حقوق ورودی کالا در قانون امور گمرکی به دو قسمت تقسیم می شود:

  • حقوق گمرکی: 4 درصد برای تمامی کالا ها که توسط مجلس شورای اسلامی وضع شده است.
  • سود بازرگانی: که توسط دولت تعیین می گردد.

در کنار حقوق ورودی، برای واردات کالا وجوه زیر نیز باید پرداخت شود: ( مبنای این وجوه بسته به نوع کالا و حجم آن دارد.)

  • 9 درصد از مالیات ارزش افزوده
  • 4 درصد از کالا های فرهنگی
  • 1 درصد از حقوق ورودی برای عوارض هلال احمر

تعرفه گمرکی (Customs Duties) چیست؟ تعرفه گمرکی شامل مالیاتی است که دولت به دلایل حمایتی و مالی از صاحبان کالا اخذ می نماید. در صورتی که تعرفه گمرکی بر اساس ارزش کالا تعیین و دریافت شود به آن تعرفه ارزشی گفته می شود که با روش های مختلفی محاسبه می گردد.

تعیین ارزش کالا

ارزش کالای وارداتی برای محاسبات گمرکی ( در هنگام ترخیص کالا برای محاسبه حقوق ورودی ارزش کالا مورد بررسی قرار می گیرد) حائز اهمیت است. برای تعیین قیمت و ارزش کالا موارد مختلفی از جمله: کیفیت، محل ساخت کالا، هزینه حمل و نقل تا گمرک، هزینه بیمه و ... مورد بررسی قرار می گیرد. خصوص تعیین ارزش کالای وارداتی  می توانید با کارشناسان ما در شرکت ترخیص کالا فراتجارت هخامنش در ارتباط باشید.

ارزش گمرکی چیست؟ ارزش گمرکی کالاهای ورودی عبارت است از بهای CIF + هزینه حمل تا مقصد + هزینه بیمه تا مقصد + کلیه هزینه های مربوط به افتتاح اعتبار که از روی فاکتور خرید تعیین می شود.

به طور کلی در قانون امور گمرکی ارزش کالاهای ورود در گمرک به شرح زیر می باشد:

  • بهای سیف (بهای خرید کالا در مبدا + هزینه بیمه + حمل و نقل + باربندی )
  • تمامی هزینه های مربوط به افتتاح یا واریز بروات
  • حق استفاده از نقشه، مدل و علامت بازرگانی و سایر حقوق مشابه مربوط به کالا
  • و دیگر هزینه هایی که به آن کالا تا ورود به اولین دفتر گمرکی تعلق می گیرد. که از روی سیاهه خرید یا سایر اسناد تسلیمی صاحب کالا تعیین و بر اساس نرخ ارز و برابری های اعلام شده از طرف بانک مرکزی ایران در روز تسلیم اظهارنامه خواهد بود.

ارزش تعیین شده توسط گمرک

برای تعیین ارزش به فاکتور صاحب کالا نیاز می باشد در صورتی که گمرک نسبت به این فاکتور اطمینان خاطر نداشته باشد، خود به تعیین ارزش کالا خواهد پرداخت. مبنای تعیین ارزش کالا توسط گمرک قیمت عمده فروشی کالا مورد نظر با توجه به کشور مبدا می باشد. همچنین گمرک موظف است ارزش کالا را بر اساس بازار های داخلی با کسر حقوق ورودی و دیگر هزینه های گمرکی محاسبه نماید. پس در صورتی که کالای مورد نظر فاکتور نداشته باشد یا ارزش اظهار شده توسط صاحب کالا مورد اطمینان نباشد، گمرک بر اساس قوانین از راه های زیر به ارزش گذاری کالا می پردازد:

  • ارزش معاملاتی کالا های یکسان
  • ارزش معاملاتی کالا های مشابه
  • ارزش استنباطی
  • ارزش محاسباتی
  • بررسی معکوس

سامانه الکترونیکی TSC تعیین ارزش گمرکی

یکی از پروژه هایی که در دست گمرک می باشد، سامانه تعیین شناسه ارزش واحد کالا است (TSC). ارزش کالاها با استفاده از این سامانه جامع گمرکی به‌صورت آنلاین تعیین می‌شود. البته این سامانه نوپا بوده، اما توانسته است در یک سال اخیر ارزش بالغ بر 70 هزار رکورد کالا را ثبت نماید. صاحبان کالا با استفاده از این سامانه می توانند به ارزش های یکسان در سطح گمرکات کشور دست بیایند از این رو از تعداد پرونده های اختلافی تا حدود زیادی کاسته شده است.

Tariff Specification Code یا تعیین شناسه ارزش کالا بر اساس خصوصیات و مشخصه های تعرفه ای کالا می باشد. ارزش کالا بر اساس خصوصیت های فیزیکی و شیمیایی، مشخصات فنی، مدل و ... که به کالا اختصاص دارد تعیین می گردد.

در اصل TSC یک کد 4 رقمی شناسه کالا می باشد که نشان دهنده ارزش کالا است و بر اساس مشخصات فنی، فیزیکی، شیمیایی و مدل کالا تعیین می گردد.

از مزایای راه اندازی این سامانه یکسان سازی ارزش گذاری کالا در تمامی گمرکات کشور است. به این ترتیب ارزش گذاری کالا بر اساس یک مبنای واحد صورت می گیرید.

در رابطه با تعیین ارزش کالا در گمرک، اسنادی وجود دارد که می تواند ارزش واقعی کالا را تعیین نمایند این اسناد در گمرک مورد بررسی قرار می گیرند و شامل گواهی مبدا و فاکتور صاحب کالا هستند. تعیین ارزش کالا به دلیل اهمیت آن در دفتر تعیین ارزش و تعرفه گمرک ایران انجام شده و در بانک اطلاعاتی ثبت خواهد شد.

برای اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید با کارشناسان ما در شرکت ترخیص کالا فراتجارت هخامنش در ارتباط باشید. همانطور که گفته شد تعیین تعرفه و ارزش گمرکی بسیار حائز اهمیت است و نیازمند تخصص و حرفه می باشد. کارشناسان ما در این خصوص می توانند شما را یاری نمایند.