دامپینگ چیست

در تجارت بین المللی اصطلاحات متفاوتی وجود دارد که دانستن بسیاری از آنها مهم می باشد. هر فردی که تمایل به ورود به بازار های جهانی و صادرات و واردات را دارد باید با برخی از اصطلاحات آشنا شود. دامپینگ یکی از این اصطلاح ها می باشد که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.

مفهوم دامپینگ

قیمت شکنی و بازار شکنی، رویه متداول در تجارت بین المللی می باشد که به آن دامپینگ Dumping گفته می شود. در واقع وقتی صادرات یک کالا با قیمت پایین تر از هزینه های انجام شده، صورت بگیرد به آن دامپینگ می گویند. با آن که تعریف این واژه ساده است، اما مفاهیم گسترده و پیچیده ای دارد.
دامپینگ انواع مختلفی دارد که با شناخت آنها می توان از وقوع آن جلوگیری نمود. دامپینگ نقش مهمی در اقتصاد و تجارت بین المللی دارد.
در ادبیات فارسی به دامپینگ، رقابت مکارانه یا تبعیض در قیمت ها نیز گفته می شود. در تجارت و بازرگانی ایران، زمانی که کالایی با هزینه کمتر از قیمت تولید شده آن به فروش برسد اصطلاحا می گویند دامپینگ اتفاق افتاده است. دامپینگ می تواند در داخل کشور یا خارج کشور اتفاق بیوفتد.

در بسیاری از مواقع کالای تولید شده در داخل کشور وقتی به خارج از کشور صادر می شود در بازار های آنجا با قیمت کمتری نسبت به تولید آن در داخل کشور به فروش می رسد. این موضوع برای اقتصاد کشور تولید کننده و صادر کننده کمی مخرب است.

اولین بار اصطلاح دامپینگ در کشور انگلستان به کار رفت. در قرن 20 میلادی کالاهای آمریکایی با ورود به انگلستان اقدام به دامپینگ اقتصادی کردند، در همین راستا انگلستان طی یک توافق نامه امریکا را ملزم به رعایت قوانین تجاری نمود. از آن پس دامپینگ مفهوم اقتصادی پیدا نمود.

علل وقوع دامپینگ

هدف کلی دامپینگ احاطه بازار با حذف رقبا است. وقتی کالای عرضه شده در کشور با قیمت کمتری نسبت به موارد مشابه باشد، بدون شک مشتری آن را انتخاب می کند. در اغلب مواقع تولید کننده ها برای به دست آوردن بازار دست به رقابت ناسالم میزنند. وقتی کالایی از نظر کیفیت نسبت به رقبای خود پایین تر باشد، مسلما مشتریان کمتری خواهد داشت. به همین دلیل تولید کننده ها برای به دست آوردن بازار قیمت کالا های بی کیفیت را نسبت به رقبای خود پایین می آورند تا فروش بیشتری داشته باشند.


کاهش کالاهای انبار شده
احاطه بازار هدف و حذف رقبا
کاهش زیان های ناشی از عرضه و عدم فروش کالا های بی کیفیت

از عللی می باشند که باعث به وجود آمدن دامپینگ می شوند. دامپینگ بر اساس مدت زمان وقوع آن به سه گروه زیر تقسیم بندی می شود.

دامپینگ مستمر یا دائمی (بلند مدت)
دامپینگ مخرب یا غارتگر (کوتاه مدت)
دامپینگ تصادفی (فصلی)

تاثیر دامپینگ بر اقتصاد

دامپینگ نقاط مثبتی دارد اما به دلیل زیان های آن، قابل توجه نیستند. وقتی در یک کشور دامپینگ رخ می دهد، مردم می توانند محصولات را با قیمت کمتری نسبت به محصولات مشابه دیگر تهیه کنند که این مورد یک نقطه مثبت برای مصرف کنندگان است. در همین راستا تولید کنندگان مجبور هستند با حفظ کیفیت و عرضه محصولات با قیمت پایین تر مشتریان خود را از دست ندهند که باز هم یک نقطه مثبت دیگر برای مصرف کنندگان می باشد.

دامپینگ برای بسیاری از تولید کنندگان مفید است در صورتی که می تواند اقتصاد یک کشور را به طور کلی تخریب کند. همان اتفاقی که سال هاست در ایران روی داده است. تولید کنندگان بزرگ در کشور های ثروتمند با ایجاد یک رقابت ناسالم تلاش می کنند بازار های جهانی را به دست بگیرند. در صورتی که تولیدات داخلی کشور های در حال توسعه به دلیل عرضه محصولات کشور های ثروتمند با قیمت کمتر، روز به روز فقیر تر می شود. در نتیجه بیکاری در بین مردم گسترش می یابد.

در همین راستا، برای غلبه بر اثرات سوء دامپینگ، روش ها و ابزار های مختلفی برای مقابله با آن به وجود آمده اند که با عنوان آنتی دامپینگ یا ضد دامپینگ می باشند. بر همین اساس، تجارت جهانی WFO طی یک توافق نامه کلی انجام دامپینگ را ممنوع اعلام نموده است. این سازمان جهانی به کشور های مختلف این اختیار را داده است که در صورت دامپینگ از سوی کشور های دیگر برای حفظ صنایع داخلی خود از زیان ها، مقررات و محدودیت های را تعریف و اجرا کنند. این محدودیت ها شامل یک سری عوارض و مالیات هستند. این مالیات ها و عوارض به رشد صنایع داخلی کمکی نمی کند و فقط آنها را از اثرات سوء دامپینگ حفظ می کند.

 

 

 

با خیال راحت انجام کارهای گمرکی و ترخیص کالاهای خود را به ما بسپارید.
همکاران ما با تجربه و ارتباط مناسب انجام کلیه امور گمرکی شما را به عهده میگیرند. 

برای دریافت راهنمایی و مشاوره با بخش فروش شرکت تماس حاصل نمایید
021-26212324-25
021-26212365-68
076-33758000
076-33759000